Vorig jaar september bood oud-Arnhemmer en “child of Arnhem” de heer Gé Bijlsma een petitie aan aan onze burgemeester Marcouch.
Een fractievertegenwoordiger van Arnhem Centraal was daarbij aanwezig .
De boodschap die de heer Bijlsma had was duidelijk: waarom luiden de klokken niet op 17 september om 14.00?

In Arnhem herdenken wij elk jaar de slag om Arnhem groots, omdat wij nooit mogen vergeten dat hier vele Engelse, Poolse en Canadese soldaten het leven lieten om ons te bevrijden.
Maar er ontbrak nog iets. Waarom worden de klokken niet geluid op 17 september? Dit hoeft geen uitgebreide herdenking te zijn maar een simpele druk op de knoppen van de kerken om 14.00. Veel dorpen om Arnhem heen doen dit al jarenlang maar in Arnhem is dit nooit gebeurd.

De fractie van Arnhem Centraal heeft dit opgepakt en een motie ingediend om dit ook in Arnhem te laten plaatsvinden; de stad waar het allemaal gebeurd is.
Het heeft 5 maanden geduurd voordat deze motie bij de gemeenteraad besproken werd, maar op 13 januari jl. heeft René Kraaijenbrink eindelijk zijn pleidooi kunnen houden met het verzoek aan de gemeenteraad om met dit voorstel in te stemmen.
De sympathie voor het voorstel was zo groot dat er voor het voorstel niet eens gestemd hoefde te worden.
Burgemeester Marcouch zegde toe om op 17 september van dit jaar eerst de Airbornevlag te hijsen en te zorgen dat dan ook de klokken luiden.

Wij zijn blij dat wij voor vele Arnhemmers deze wens hebben kunnen realiseren en in het bijzonder voor de heer Bijlsma. Dat na jaren zijn wens om de klokken te luiden werkelijkheid wordt.
Lest we Forget.