Geschiedenis

Van ZUID CENTRAAL ZC naar ARNHEM CENTRAAL  Logo Arnhem Centraal

19997/1998 Onvrede in Zuid

Arnhem Centraal – voorheen Zuid Centraal – is als enige onafhankelijke lokale Arnhemse partij reeds sinds 1998 vertegenwoordigd in de Arnhemse raad. Eind negentiger jaren borrelde steeds meer onvrede op in het groeiende stadsdeel Zuid, waar bewoners het gevoel hadden dat ze wel belasting mochten betalen en verder hun mond moesten houden. Veruit de meeste raadsleden woonden in Noord en kwamen ‘never nooit de brug over’. Het openbare groen en grijs zagen er verloederd uit. Toen er in een sneltreinvaart belastende voorzieningen kwamen als Gelredome en het AZC in Vredenburg waren de rapen gaar. Toen haalde Zuid Centraal in maart 1998 in één klap drie zetels binnen, die werden ingevuld door Sjoerd Veenstra, Nico Wiggers en Lea Manders. Het was hard werken en de partij werd aanvankelijk met de nek aangekeken. Buitenstaanders is het Arnhemse regentenpaleis!

2002- 5 zetels

In 2002 behaalde de partij opeens 5 zetels. We konden een wethouder leveren – Sjoerd Veenstra- die zich stevig inzette voor wijkgericht werken.  Ook kwam (mede) door onze inzet het project BuitenGewoonBeter van de grond om de verloedering aan te pakken. De vruchten daarvan plukken we nog steeds, al is helaas door bezuinigingen nu de kwaliteit van het openbaar groen en grijs weer achteruit aan het gaan. Ook kwam ‘loket Zuid’, waardoor bewoners niet meer voor elk wissewasje naar het gemeentehuis moesten, maar in hun eigen stadsdeel Zuid terecht konden.

2006 – 2014 2 à 3 zetels

In de raadsperioden na 2002 hebben we dit aantal raadszetels niet meer gehaald, ondanks al onze inzet. En zoals elke partij hebben ook wij een keer te maken gehad met raadsleden die met hun zetel wegliepen, omdat ze niet op een hoge plek op de kieslijst kwamen, zoals Nico Wiggers en Jan Soek begin 2014 deden, die elk met een eigen partij begonnen. Zij behaalden geen zetels in 2014. Zuid Centraal haalde er twee. Belangrijke onderwerpen waren onder meer: het behoud van de Rijnhal als evenementenhal voor de Arnhemmers, de strijd voor het behoud en herstel van de AKU-fontein en het Gele Rijdersplein, geen kunstencluster/Arta, het niet laten wegbezuinigen van loket Zuid, de strijd om Arnhemmers mee te laten beslissen.

 

2016 – Arnhem Centraal

In het voorjaar van 2016 is na jarenlange interne discussie het besluit gevallen een partij te worden voor de gehele stad, zonder daarmee de belangen van Zuid uit het oog te verliezen. Zo hebben wij in mei 2016 het voorstel gedaan om in Zuid een begraafplaats of gedenkplaats in te richten, want het kost vaak maar zo twee uur om heen en weer te reizen naar Moscowa. Niet handig voor mensen die ouder of slecht ter been zijn en afhankelijk zijn van het OV. En we gaan in het belang van heel Arnhem voor een groen Stadsblokken/Meinerswijk dat zonder inspraak van de stad  bebouwd dreigt te worden.  We blijven strijden voor renovatie en behoud van de AKU-fontein en andere monumenten in de stad. En bebouwing van het Kerkplein vinden wij absurd: er staat al zo veel leeg en er zijn al zo veel bioscopen…. Elke stad hoort een groot plein te hebben dat fraai is ingericht.

Arnhem Centraal – voorheen Zuid Centraal-  heeft zich dus  steeds meer sterk gemaakt voor de gehele stad, vanuit het uitgangspunt dat de Arnhemmer maximale invloed dient te hebben. De overheid moet de partner van de burger zijn en niet over de hoofden heen willen beslissen.  Zeer veel Arnhemmers willen meedenken en meebeslissen en daar gaan wij voor!

2018 – 3 zetels

Nadat we in november 2017 diverse forumavonden hebben gehouden, is het verkiezingsprogramma aangepast/aangevuld n.a.v. de reacties.

Ondanks dat er nieuwe partijen (PVV en DENK Verenigd Arnhem) meededen aan de verkiezingen heeft Arnhem Centraal meer stemmen behaald dan in 2014. Dit is mede te danken aan de intensieve campagne die alleen met de inzet van velen gerealiseerd kon worden.

De fractie is in de gemeenteraad vertegenwoordigd door 3 raadsleden: Guus van der Laak (tevens fractievoorzitter), Lea Manders en René Kraaijenbrink. Zij worden geassisteerd door 3 fractievolgers: Bram Derix, Pascal Obma en Martijn van Butselaar.

Naast de berichten op de website zijn wij ook nog te volgen via Facebook: https://www.facebook.com/ArnhemCentraal026/ en via Twitter: https://twitter.com/ArnhemCentraal.