Wielrijders zijn een steeds sneller volkje geworden door de komst van de elektrische fiets, supersnelle racefietsen en speed pedelecs. Gedeelde fiets- en wandelpaden zijn daardoor steeds minder prettig voor zowel fietsers als voetgangers. In sommige wijken bestaan de aantrekkelijke routes vooral uit deze combi-paden. Een wijk als Rijkerswoerd heeft geen goede aantrekkelijke wandelpaden, hetgeen iets anders is dan de vele stoepen die een wijk doorkruisen. Arnhem zet al jaren stevig in op de fiets. Helemaal goed natuurlijk, maar mensen willen steeds meer ongebonden, laagdrempelig en direct vanuit huis op hun eigen moment even lopen, sporten of wandelen. Als we mensen willen laten bewegen, dan moet bewegen eenvoudig en aantrekkelijk zijn.

De voetganger/wandelaar lijkt in het sportbeleid een ondergeschoven kindje. Er stond onlangs in de Gelderlander een opsomming van 7 Arnhemse hardloopclubs met totaal 1003 leden. Dan zijn er nog vele wandelclubs. En daarnaast talloze mensen met of zonder hond die buiten lopen en wandelen en vele joggers die zelfstandig trainen. In de nieuwe nota “Gezond en Fit” kwamen wij het woord WANDELEN maar een keer zijdelings tegen. Joggen en hardlopen werden nul keer in deze nota genoemd. De grootste groep sporters lijkt de meest vergeten groep.ย Kortom: de wandelaar, de jogger en de handloper zoeken het zelf maar uit. Of bestaan bijna niet.

Deze blinde vlek wilden we aanpakken tijdens de behandeling van de begroting met de volgende tekst:
Om een gezonde levensstijl laagdrempelig en toegankelijk te maken voor iedereen komt er een โ€˜actieplan voetgangerโ€™, met als doel wandelen en joggen door de gehele stad veiliger en aantrekkelijker te maken. Dit voorstel is door de raad aangenomen!