Na het vorige journaal is er nogal wat gebeurd, en wederom nieuwe informatie ons ten gehoren gekomen. Arnhem Centraal maakt zich oprecht en terecht zorgen of de ingeslagen weg wel de juiste is.

Wat is er gebeurd en/of nieuw:

      1. Een bezorgde Arnhemmer Bettina Achterhuis bood mij 5035 handtekeningen aan. Zij maakte zich ongerust over het gekozen beleid en was een petitie gestart. Dit leverde heel veel respons op. Martijn gaat dit, eventueel met Bettina, zodra de Coronamaatregelen dit toelaten aanbieden aan de raad .
      2. Naar aanleiding van artikel 44 vragen van Arnhem Centraal heeft wethouder Cathelijne Bouwkamp besloten om grofvuil op te laten halen. Tot 1 juli kan men dit gratis laten doen. Ook het oud-papier wordt weer opgehaald. Goed nieuws. Alleen moet men in met name de Krachtwijken hier aan wennen, beter gezegd “ontwennen”. Men is immers er aan gewend dat als je het naast de ondergrondse containers (OC’s) neerzet het ook wel wordt opgehaald.
      3. We hebben een motie ingediend om te stoppen met de invoer van Diftar. Hier heeft op 29-04-2020 helaas een raadsmeerderheid, bestaande uit: Groen Links, PvdA, D66, Denk/Verenigd Arnhem, PvdD, CU (1) en CDA tegen gestemd. Dus Diftar gaat door per 1 juli. Wij maakten ons zorgen over de voorbeeldrol die de gemeente moet hebben in deze tijd van Corona. Hygiëne is immers topprioriteit. Jammer genoeg dachten de meeste andere partijen er anders over. Voor de CU wel een compliment. Voor het eerst over dit onderwerp hebben zij verdeeld gestemd. Dit betekend dus dat er twijfel is.
      4. De Burgemeester heeft in de afgelopen tijd meerdere malen aangegeven dat Krachtwijken onder druk staan. Nou denken wij dat de verslechterde leefbaarheid in deze wijken hier een groot aandeel in heeft en dat het huidige systeem van omgekeerd inzamelen/Diftar hier niet positief aan bijdraagt. Want met name in deze wijken groeien de dumpingen rond de OC’s. Ook blijkt uit vergelijkbare steden dat er met name in deze wijken geen voordeel uit Diftar wordt gehaald. Dus dat deze groep, die toch al onder druk staat, de rekening voor dat systeem betaalt. Dat zij niet goed scheiden heeft meerdere oorzaken: klein behuisd, geen interesse, onduidelijk of te druk met hun eigen overlevingsstand. Afval scheiden is wel het laatste waar ze zich druk om maken. We vinden het jammer dat hier niet goed rekening mee wordt gehouden door de voorstanders van Diftar.
      5. Het lijkt nu wel een “verdeel en heers” iets te worden. Mensen beginnen elkaar de schuld te geven. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, want er is al genoeg wij/zij in de maatschappij.
      6. Het is niet alleen dat mensen nu druk zijn met afval scheiden, maar ook met heel veel administratieve handelingen. Ze moeten melden als er een dumping plaats vindt; ze moeten als ze straatvuil willen opruimen een hele lastige procedure in; als men een pasje kwijt is moet men dezelfde lastige procedure door plus gelijk 10,50 euro afrekenen. Mensen worden er moe van!
      7. Er is een Facebook pagina “ Verkeerd Afvalbeleid”. Mensen plaatsen hier hun foto’s op en hun ongenoegen. U kunt hier gewoon lid van worden, mocht u interesse hebben.

Dit was afvaljournaal nummer 2. Ik ga dit één keer per maand doen, omdat ik merkte dat het mezelf maar ook anderen begon te storen dat er iedere dag nieuws over was.

Met vriendelijke groet,

namens de fractie van Arnhem Centraal

Martijn van Butselaar

#samensterkinarnhem