Door de transformatie van kantoren en nieuwbouw in de binnenstad is het aantal bewoners van de binnenstad afgelopen jaren gestegen van 4.000 tot 7.500 inwoners. Dat zal de komende jaren stijgen tot zo’n 8.500 bewoners, waaronder ook gezinnen met (jonge) kinderen. De Arnhemse binnenstad is niet alleen evenementenlocatie, winkelhart en uitgaanscentrum. Het is inmiddels ook een van de grootste woonwijken van Arnhem.

Op 15 november 2022 organiseerde het bewonersplatform Arnhem6811 een bewonersavond om ideeën op te halen over onderwerpen die leven bij bewoners van de binnenstad.

De algehele afdronk van deze avond was dat vrijwel iedere aanwezige ervaart dat de leefbaarheid onder druk staat. De binnenstadbewoners hebben over het algemeen uiteraard een hogere tolerantie dan andere inwoners van Arnhem, maar de grens van wat aanvaardbaar is aan hinder en overlast wordt de laatste jaren steeds meer overschreden.

Het bewonersplatform heeft hierover een brandbrief naar de gemeente gestuurd.
De volgende punten kwamen naar voren:

  1. Overlast van verwarde personen, daklozen en bedelaars stijgt in rap tempo. Hierdoor voelen de inwoners zich minder veilig.
  2. Slaapproblemen als gevolg van distributie winkels door vrachtwagens, luidruchtig uitgaanspubliek en overschrijding van geluidsnormen door de horeca.
  3. De 40.000 auto’s die dagelijks over de Centrumring razen. Ze rijden vaak te hard, zorgen voor onveilige situaties, veroorzaken geluidsoverlast, en zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit.
  4. Toename van afval op straat.

Arnhem Centraal vindt deze signalen van de bewoners in de binnenstad verontrustend en heeft hierover dan ook artikel 44 vragen aan het college gesteld:

  1. Is het College het met ons eens dat wanneer je in de binnenstad nieuwbouw en het transformeren van kantoren tot woningen faciliteert en promoot, je dan ook als gemeente verplicht bent om de leefbaarheid voor haar inwoners (jong en oud) te verbeteren?
  2. Is het College zich ervan bewust dat er veel meer overlast is van verwarde personen, daklozen en bedelaars waardoor het gevoel van veiligheid bij de bewoners onder druk staat? En zo ja, wat gaat het College daaraan doen?
  3. Heeft het College oog voor de geluidsoverlast als gevolg van de in punt 2 genoemde opsomming? En zo ja, welke maatregelen gaat het College nemen om dit tegen te gaan?
  4. Komt er een oplossing voor de overlast die de ca. 40.000 auto’s (en motoren) op de Centrumring veroorzaken?
  5. Wat wordt er gedaan aan de toename van afval op straat? (waardoor er inmiddels ook veel meer ratten gesignaleerd worden)
  6. Komen er nog voorzieningen voor de jeugd (bijv. speelplekken)?

Namens de fractie van Arnhem Centraal

Kiki Groot