Arnhem heeft een heftig jaar achter de rug rondom het thema afval en diftar. Na het referendum zijn er in de media heel wat (verschillende) cijfers gepubliceerd, die veel vraagtekens oproepen. Voor Arnhem Centraal is het belangrijk dat er een betaalbaar systeem komt dat begrijpelijk is en zoveel mogelijk draagvlak heeft. Wij vinden het van belang dat er duidelijk wordt hoe het precies zit met de cijfers voor afvalverwerking en de consequenties voor de afvalheffing en voor andere heffingen voor zover dat nu zichtbaar en voorspelbaar is.

Op 12 mei bespreekt de raad een voorstel in verband met het afschaffen van diftar. Het is voor de stad van belang dat er duidelijkheid komt over de juiste cijfers, de ware kosten en de consequenties daarvan.

Daarom heeft de fractie van Arnhem Centraal de volgende vragen schriftelijk ingeleverd:

  1. Er is steeds aangegeven dat diftar goedkoper zou zijn voor de inwoner. Dit klopte voor de goede afvalscheider voor het laatste halfjaar van 2020 en de eerste helft van 2021. Hoeveel extra kosten zijn gemaakt in  deze periode en leidden alle kosten bij elkaar opgeteld inderdaad tot een goedkopere afvalinzameling? Graag ontvangen wij hiervan de cijfers.
  2. In 2020 waren de verwachte totale kosten op 21,3 miljoen geraamd, maar deze  kwamen € 4,1 miljoen hoger uit (inclusief BTW) door service en beheer, tegenvallers m.b.t. papier ophalen en mindere inkomsten vanwege dumping. Welke kosten hiervan zijn incidenteel geweest en welke kosten zullen structureel de lasten verhogen, voor zover dat nu te ramen is?
  3. Het aandeel afvalstoffenheffing voor de huishoudens ligt kennelijk nu op ongeveer 68%, waar op 82% was gerekend. Hoeveel zou elk huishouden moeten betalen indien we echt een kostendekkende afvalstoffenheffing zouden heffen?
  4. De resterende tekorten worden op andere wijze gefinancierd of aangevuld. Hoe?
  5. Welke meerkosten zijn er nog te verwachten nu diftar van de baan is en hoe gaan die kosten verrekend worden?
  6. Is de nieuwe vastgestelde vaste afvalstoffenheffing voor de tweede helft van 2021 kostendekkend? Zo nee, hoe groot is het gat, voor zover dat nu te voorzien is? Hoe wordt een eventueel tekort aangevuld?
  7. Is nu al te voorzien dat de afvalstoffenheffing gaat stijgen in 2022? Zo ja, in welke mate is de verwachting?