De fracties van de PvdA, Verenigd Arnhem en D’66 hebben op de gemeenteraadsvergadering van 27 juni 2016 een motie ingediend om discriminatie door de politie in Arnhem tegen te gaan. De partijen willen dat de politie een zogeheten stopformulier invult als zij iemand aanhoudt. Zo kan er gekeken worden of de politie niet discrimineert tijdens haar werkzaamheden.

Etnische profilering
Etnisch profileren betekent, dat je omwille van je uiterlijk door de politie anders behandeld wordt. Bijvoorbeeld door eerder aangehouden te worden. Dat er nu sprake is van discriminatie bij de politie van Arnhem is niet zeker. Maar het aanhouden elders van een rapper, in een zijn eigen dure auto, deed wel een hoop stof opwaaien. Is de politie bevooroordeeld en speelt dit ook in Arnhem?

Wantrouwen
Ondanks dat burgemeester Herman Kaiser al aan de partijen had beloofd om dit te bespreken met de politie, was dit niet voldoende voor D’66. Dat wilde namelijk een statement maken, dat etnische profilering niet wenselijk is bij de Arnhemse politie. De fractie van Arnhem Centraal vroeg naar bewijsmateriaal van etnische profilering in Arnhem in de vorm van cijfers en meldingen e.d. Die cijfers en andere gegevens zijn er niet. Bovendien meldde burgemeester Kaiser, dat de gemeente Arnhem niet gaat over het beleid binnen het landelijke politiekorps. Maar toch handhaafde de fractie van D’66 de ingediende motie.

Op het matje

Eerder verweet D’66 onze fractie wantrouwen vanwege het mee indienen van een motie, waarbij de wijkteams medische diagnoses als leidraad zouden moeten gaan nemen. Wij vinden het namelijk verkeerd dat dit niet gebeurd. D’66 verweet de indieners Arnhem Centraal en SP, dat zij eerst met feiten moesten komen voordat er wantrouwen uitgesproken werd. Dus riep onze fractievoorzitter Lea Manders nu het verantwoordelijke collega-raadslid Suzan Kemperman (D’66 Arnhem) op het matje. Deze gaf eerlijk toe dat er geen bewijs is van etnische profilering door de Arnhemse politie.

Symboolpolitiek vinden wij. En daarnaast zou zoiets weer een enorme papieren rompslomp geven, waardoor de politie ook nog minder tijd overhoudt om “boeven te vangen”.