Diftar – het betalen per zak – gaat nu definitief in juli 2020 ingevoerd worden. De fractie van Arnhem Centraal is daar niet blij mee. Op zich kunnen mensen die goed scheiden hun afvalkosten verlagen, maar die worden mogelijk weer hoger door het risico op verkeerde afvalscheiding of afval dumpen door mensen die geen zin hebben om te betalen. Onze fractie heeft een voorstel (motie) ingediend om de nascheiding van afval te onderzoeken, maar deze werd helaas niet door een raadsmeerderheid gesteund. Deze raadsmeerderheid wil de Arnhemmer graag ‘opvoeden’ en meent, dat vooraf scheiden mensen bewuster maakt van afval. Dat kan zo zijn, maar het is zuur dat onze bewoners eerst betalen voor de onvermijdbare verpakkingen van boodschappen en vervolgens betalen voor het verwerken van die verpakking. Onze fractie vindt dat het college daar eens actie op moet gaan ondernemen. Waarom niet een jaarlijkse wedstrijd om supers te stimuleren zo min mogelijk te verpakken en ervoor te zorgen dat verpakkingen beter afbreekbaar en verwerkbaar zijn?
 
Afval verwerken gaat helaas sowieso een stuk duurder worden voor Arnhemmers, want met name  RESTAFVAL verwerken en verbranden wordt flink duurder, o.a. door rijksbelastingen. Dit betekent dat het essentieel is dat de kwaliteit van PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken) – het verpakkingsafval – optimaal moet zijn, om alsnog kostbaar verbranden te voorkomen. Het is voor inwoners enorm moeilijk om de kwaliteit van PBD  zuiver genoeg te houden. De goedwillenden weten vaak niet exact wat wel of wat niet DPM is en waar wat in hoort. Welke snoepzakje of chipszakje hoort er wel of niet bij? En als je een plastic yoghurtbakje hebt met een aluminiumfolie dekseltje, kan dat wel of niet bij de PBD? Raadslid Lea Manders deed even een online test en ontdekte, dat een vuurvast theeglas niet in de glasbak mag. Een pizzadoos met vetvlekken mag niet bij papier. Een lege spuitbus mag niet bij PBD. Zilverpapier mag juist weer wel bij PBD. Een chipszak weer niet. Een koffiefilter mag bij het GFT, maar koffiecups en theezakjes weer niet. Ons raadslid  ‘zakte’ dus voor de test, want zij had maar 33% goed beantwoord. En nou behoort zij niet bepaald tot de minst geïnformeerde doelgroep! Zo lastig is dit verhaal dus….
 
Sommige raadsleden zeggen dat ze na de afvalscheiding maar een piepklein zakje restafval hebben. Dat zal wel betekenen dat zij nooit pizza eten en geen deodorant en spuitbussen gebruiken. Of zij hebben nooit zwart plastic, geen damesverband of geen luiers, die tenslotte allemaal bij het restafval moeten. Kortom het is een hele studie, dit systeem, met een ongewis resultaat. Het is al heel mooi als onze inwoners het goed doen met papier, GFT, textiel, batterijen en glas. Laten we hen en onszelf de rest besparen en ervoor zorgen dat de kwaliteit van het PBD optimaal is, zodat we kosten kunnen verlagen voor alle Arnhemmers.
 
Daarnaast zijn er ook nog ouderen en kleinbehuisden voor wie afval scheiden onhygiënisch en onhaalbaar is. Bijna de helft van onze Arnhemmers woont in hoogbouw, hetgeen het er niet eenvoudiger op maakt. Zonder DRAAGVLAK kan Diftar onmogelijk slagen. Dit draagvlak is helaas niet gezocht door het college en het is ook niet gebleken dat dit draagvlak er is. Kijk bij u in de buurt maar eens bij de ondergrondse afvalcontainer. Daarom willen wij er graag vanaf, zoals veel gemeenten inmiddels ook besloten hebben. Gemeenten rondom Rotterdam hebben dit al eerder gedaan en Rotterdam zelf gaat stoppen met vooraf afval scheiden:. https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/855400/rotterdam-stopt-met-scheiden-plastic-afval-oranje-container-niet-meer-nodig

Hoe gaat dit systeem in Arnhem werken? We gaan het zien.

Wilt u de afvaltest ook eens doen, om te kijken of u het goed weet/doet? Het is in elk geval leerzaam. http://www.zootjegeregeld.nl/quiz-afval-scheiden/