Het afvalbeleid leeft nog steeds in onze stad. Dat blijkt alweer uit het aantal insprekers. We zijn van mening dat deze afvalkoers voorlopig de enige realistische invulling is van een nieuw afvalbeleid, al hebben wij zorgen om de grote hoeveelheden restafval die hiermee samenhangen en wij missen een goede visie op het omgaan met bedrijfsafval.

Arnhem Centraal heeft tegen Diftar gestemd, mede naar aanleiding van het referendum. Diftar was financieel gunstig voor inwoners die de ruimte hebben voor goede scheidingsmogelijkheden en ongunstig voor kleinbehuisden en mensen die slecht ter been zijn. Arnhem Centraal heeft al jaren daarom aangegeven liever scheiding achteraf te zien van restafval, blik en plastics.

Arnhem Centraal heeft eind 2020 ook een motie ingediend die vroeg om een onderzoek naar de kosten van nascheiding. Na onderzoek gaf wethouder Bouwkamp aan dat het financieel niet veel uit maakte. Daarover ontvingen wij een raadsbrief in januari 2021.  Daar willen we zeker op terug komen.

Arnhem Centraal is tevreden over het meer willen betrekken van de stad en het creëren van meer draagvlak. Arnhem Centraal heeft wel diverse keren nadrukkelijk aangegeven dat de vervuilende rol van bedrijven te weinig wordt betrokken. Er zijn toezeggingen gedaan om producenten, de verkopers, aan te spreken tot het verminderen van afval, door minder afval te produceren en door verpakkingsmateriaal te verminderen voor de consument. Daar willen we nog meer helderheid over.

De verwerking en inzameling van restafval zal in de toekomst duurder worden. Een stijgende hoeveelheid restafval vertaalt zich direct door in stijgende kosten. Wel missen we nog een keuzemogelijkheid om de tarieven aan te passen en over te gaan tot een eenpersoons, tweepersoons en meerpersoonstarief, zoals wij al diverse keren hebben aangegeven.  Dat geeft een wat eerlijker verdeling van de kosten.
Wij overwegen een voorstel daarvoor  in te dienen.