Op 30 november 2016 mogen alle stemgerechtigde Arnhemmers ja of nee zeggen tegen de uitvoering fase 2 gebiedsvisie Stadsblokken en Meinerswijk. Maar waar gaat deze gebiedsvisie nu over? Waar zegt u ja of nee tegen? Wij horen dat er nog veel onduidelijkheid rondom het referendum. Daarom willen we u graag informeren over de plannen, zodat u een goede afweging kan maken voordat u het stemhokje in gaat.

Waar gaat u over stemmen op 30 november?

De vraag die u straks voorgelegd krijgt luidt: “Steunt u het concept raadsbesluit Uitvoering fase 2 gebiedsvisie Stadsblokken en Meinerswijk. Maar wat betekent deze vraag nu eigenlijk precies? De vraag die u gesteld wordt is eigenlijk of u het eens bent met de voorwaarden die de gemeente meegeeft voor natuurontwikkeling, cultuur, recreatie en bebouwing.

In de gebiedsvisie staan mogelijkheden genoemd om het gebied te kunnen ontwikkelen. Doel is een aaneengesloten uiterwaardengebied waar natuur alle ruimte heeft maar waar men ook kan verblijven voor recreatie en cultuur. Het gebied moet voor iedereen toegankelijk worden. Een verwilderd stuk natuur midden in de stad.

Wat is de huidige situatie?

Op dit moment is het eigendom van het gebied verdeeld over verschillende partijen. Er is een klein stukje privé bezit van een boer. Een stukje is eigendom van Rijkswaterstaat. Een deel is van de gemeente Arnhem en een groot deel is sinds ongeveer een jaar in bezit van Kondor Wessels Projecten (KWP).

Op dit moment bestaat een groot deel uit natuur of landbouwgrond. Dit oogt misschien hetzelfde maar is het niet. Op de landbouwgrond mag mest en stikstof afgezet worden wat op de stukken natuur niet mag. Dit is meer weiland dan echte ruige natuur.

Op het gebied het dichtst langs de Rijn bevinden zich wat andere bestemmingen. In Meinerswijk ligt direct aan de Rijn het bedrijventerrein Meijnerswijk. Een op dit moment niet aantrekkelijk en ook afgesloten gebied bestaande uit oude bedrijfspanden en veel beton. Dicht tegen de Nelson Mandelabrug aan, aan de kant van Meinerswijk bevinden zich woningen, de buurtschappen de Praets en Het Heuveltje.

img_8356

Op Stadsblokken bevinden zich de overblijfselen van de ASM werf die hier vroeger lag. De bedrijfshallen zijn wel gesloopt maar de betonnen funderingen zijn nooit weggehaald en liggen er open en bloot. Dicht tegen de John Frostbrug bevind zich het terrein waar regelmatig evenementen georganiseerd worden. Ook dit is een niet aantrekkelijk terrein met betonnen resten, een kale open vlakte met wat verdwaalde bomen. Op stadsblokken bevinden zich ook enkele woonboten in een haventje en een jachtwerf. Recent is een stukje historie teruggebracht door de stichting Historische werf, die de geschiedenis van de ASM werf zichtbaar maakt.

Wat zijn de plannen voor Stadsblokken en Meinerswijk?

In de gebiedsvisie staat dat Meinerswijk een gebied moet worden waarin ruige natuurontwikkeling mogelijk is samen met culturele voorzieningen, recreatie en ondersteunende bebouwing. Deze mogelijkheid tot bebouwing is het grote twistpunt. Na het faillissement van de vorige eigenaar Phanos is de curator met het plan Eilanden 2.0 gekomen dat een invulling geeft aan datgene wat zou kunnen in het gebied.  Het grootste gedeelte  zou ruige natuur blijven waarin iedereen kan wandelen en verblijven. In het gebied direct aan de Rijn zou  ruimte komen voor andere bestemmingen. Er zijn een heleboel ideeën geopperd, die wel nog verder uitgewerkt moeten worden en ook nog geheel anders kunnen worden.

img_8353

De huidige eigenaar KWP is nog niet concreet gekomen met definitieve plannen, maar om de ontwikkeling van de plannen te financieren wil KWP op twee plekken woningen bouwen, op het bedrijventerrein Meijnerswijk en op Stadsblokken.

Waarom dit referendum?

Het belangrijkste punt voor de aanvragers van het referendum is de woningbouw die mogelijk gemaakt wordt door dit raadsbesluit. Dit druist in tegen datgene wat via de inspraak door de stad is geformuleerd. Tijdens het vaststellen van de gebiedsvisie is door de gemeenteraad een GroenLinks amendement aangenomen dat ondersteunende woningbouw mogelijk maakt. Er is tijdens de toenmalige discussie wel gesproken over wat dat zou kunnen betekenen, maar in het amendement is niet vastgelegd hoeveel woningen maximaal kunnen.

Tegenstanders van de plannen zeggen dat het aantal te bouwen woningen te hoog is of dat er helemaal geen woningen gebouwd mogen worden. Voorstanders van de plannen vinden dat de te bouwen woningen opwegen tegen de ontwikkeling van het gebied en het in eigendom krijgen van de natuur door de gemeente. Voornamelijk de tegenstanders hebben daarom opgeroepen te tekenen voor het houden van een referendum om het raadsbesluit af te wijzen. Dat betekent echter niet dat iedereen die voor het referendum getekend heeft, tegen de plannen is. Dat blijkt pas tijdens het referendum zelf.

Hoeveel woningen worden er gebouwd?

Over het aantal te bouwen woningen heerst veel onduidelijkheid. Het plan de eilanden 2.0 dat door namens curator is gemaakt spreekt van 250 tot 350 woningen verdeeld over Stadsblokken en Meinerswijk met de nadruk op Stadsblokken. Dit is het aantal dat de tegenstanders noemen met als argument dat er geen ruimte is voor een woonwijk in Meinerswijk.

img_8332

KWP heeft zelf het aantal van 350 zelf nooit genoemd. In hun plannen wordt het bedrijventerrein een groen eiland met daarin ingepast ongeveer 50 woningen. De rest van de woningen komt op Stadsblokken. Het aantal woningen is hier nog niet precies bekend omdat KWP nog wil kijken naar de precieze invulling. KWP wil een  mix van koop en huur en duurder en goedkoper. KWP geeft aan het gesprek aan te willen gaan met betrokken partijen en de stad en heeft nog niets vastliggen.

Wat gebeurt er na het referendum?

Nadat het referendum gehouden is moet de raad een besluit nemen over het voorstel. Het lijkt erop dat de uitslag van het referendum van grote invloed is op de stemming omdat een aantal partijen heeft aangegeven de uitslag van het referendum te respecteren. Anderen gaven aan de uitslag te volgen. Er zijn ook enkele partijen die al hebben aangegeven voor of tegen te stemmen ongeacht de uitslag van het referendum.

Wat doen als wij als Arnhem Centraal met de uitslag?

Wij hebben al aangegeven de uitslag van het referendum te volgen. Onze stem hangt dus af van uw stem.

Wat betekent een nee tegen de gebiedsvisie?

Bij een nee van de gemeenteraad moet er opnieuw gekeken worden naar een uitwerkingskader van de gebiedsvisie. Dit zal dan enige tijd in beslag nemen. In de tussentijd zou KWP wel alvast kunnen beginnen met het ontwikkelen van het gebied maar dan zonder nieuwe woningbouw. Het bedrijventerrein zal dan mogelijk worden herontwikkeld en opgeknapt net als de bestaande woningen die nu al verhuurd worden door KWP. Bij een nee blijft er op Meinerswijk mogelijk dus een bedrijventerrein. Of de natuur die nu in bezit is van KWP dan overgaat naar de gemeente is dan de vraag.

Ga stemmen!

Of u nu voor of tegen de plannen voor dit gebied bent, laat uw stem horen op 30 november. Hoe hoger de opkomst hoe beter de wens van de stad naar voren komt.

Meer weten?

Wilt u zelf in Stadsblokken en Meinerswijk zien waar het om draait en wat de plannen zijn? Kondor Wessels Projecten organiseert elke zondagochtend tot het referendum een rondleiding door het gebied. U krijgt een inkijk in de plannen, ziet de huidige situatie en heeft de mogelijkheid tot het stellen van vragen en geven van suggesties.

Zondag 13, 20 en 27 november om 10.00 uur. Verzamelen op bedrijventerrein Meijnerswijk.

Adres Meijnerswijk 9.