Onlangs verscheen er weer veel in de media over het nieuwe komende Diftar systeem en de gevolgen daarvan.

Hoewel het uitgangspunt ‘de vervuiler betaalt’ door ons gedragen wordt, zien wij nu al dat de invoering van een dergelijk systeem op onoplosbare problemen of op heel dure oplossingen (intensieve controle en verrommeling) stuit. Daarnaast is het systeem van gescheiden PMD inzamelen minder problematisch voor diegenen die grotere huizen met tuin hebben, dan voor (veelal minder verdienenden ) bewoners van hoogbouw en kleine huizen/tuinen . In die zin is het een ‘elitair’ systeem: over het algemeen is het voor rijkeren eenvoudiger scheiden dan voor armeren en veel ouderen, gezien de woonsituatie.

Arnhem Centraal heeft steeds gepleit voor afval scheiden achteraf (m.u.v. papier, glas en gft) en ziet dat steeds meer gemeenten hiervoor kiezen, gezien alle problemen rondom Diftar. Denk aan restafval die bij PMD wordt gedumpt, waardoor alles onbruikbaar wordt. Of zakken restafval die gewoonweg langs de weg worden gezet om kosten te besparen.
Arnhem Centraal ziet ook dat allerlei uitzonderingen het systeem ingewikkeld maken en dat er daardoor in veel gevallen al geen sprake meer is van ‘de vervuiler betaalt’. Minima zijn vrijgesteld of zouden zelfs geld kunnen verdienen met het dumpen van restafval. En geld besparen kan erg verleidelijk zijn voor vele Arnhemmers, waardoor wij steeds minder vertrouwen hebben in de werking van Diftar. Reeds nu worden er al veel PMD-vrachten afgekeurd vanwege te veel vervuiling. Het is ook te complex. Weet u dat koffiepads en theezakjes niet bij GFT mogen, maar bij restafval moeten? En dat u de meeste chipszakken ook bij het restafval moet doen?

Arnhem Centraal ziet in de praktijk steeds meer, dat het principe ‘de vervuiler betaalt’ stuit op hoge kosten en lage resultaten. Wij willen daarom overgaan op afvalscheiding achteraf –zoals ook in de regio Rotterdam- tenzij dit leidt tot onaanvaardbaar hoge kosten. Wij zullen een motie indienen waarin wij het college vragen om de raad een voorstel voor te leggen waarin kosten, voor- en nadelen van scheiden achteraf worden vergeleken met die van Diftar. Indien dit verantwoord is, zal de fractie van Arnhem Centraal zich hard maken voor een systeem dat gemak biedt en realistisch haalbaar is.
De openingen van de containers moeten 60 liter zakken blijven kunnen verwerken en moeten wel geopend worden met een afvalpas om dumping van buitenaf te voorkomen.