In het gehele land,  bij sportverenigingen en ouders  is onrust  ontstaan over het mogelijk kankerverwekkend zijn van het rubbergranulaat van kunststofvelden. Dit granulaat is gemaakt uit gebruikte rubber autobanden, die verwerkt worden als chemisch afval. Hoewel er eerder onderzoek is gedaan door het RIVM in 2006 waaruit geen risico bleek, zijn er ook toen al bezwaren gemaakt tegen de conclusies. Zoals door  het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het onderwerp staat door een uitzending van Zembla weer op de agenda, waarbij met name de PAK’s als risico werden genoemd.

Het RIVM geeft aan  dat er in 2006 geen experimenteel onderzoek gedaan is naar PAK’s, maar wel naar nitrosaminen uit rubbergranulaat. Het RIVM stelt: Blootstelling kan vermeden worden door niet met rubbergranulaat te spelen (gebruik het om op te sporten) en na het sporten te douchen en schone kleding aan te doen, waardoor minstens de suggestie wordt gewekt dat er risico’s zijn.  RIVM is gevraagd met spoed extra onderzoek te doen. De bevindingen worden gecombineerd met een representatief onderzoek naar de concentraties van PAK’s en andere stoffen in het granulaat die mogelijk effect hebben op de gezondheid van spelers. Hiervoor zullen kunstvelden actief bemonsterd worden. Voor het einde van dit jaar zullen de resultaten van dit onderzoek worden opgeleverd.

De gemeente als eigenaar en verhuurder draagt echter de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de velden. Arnhem Centraal dient daarom met andere partijen een motie in om in elk geval tijdelijk de velden te sluiten tot het onderzoek is afgerond. Bij voorkeur gaan wij voor alle veiligheid voor het vervangen van de rubberen korrels door andere materiaal, als de onderzoeken een gezondheidsrisico aanwijzen. Dat zal ongeveer 2 ton kosten, maar dat is relatief weinig geld als we dat leggen naast de miljoenen die geïnvesteerd worden in Musis Sacrum, het Stadstheater (schouwburg) en dergelijke.

Gerelateerde berichten