He is nog maar enkele maanden geleden dat onze fractie aangaf signalen te krijgen over frauderende zorgaanbieders en aangaf dat er kennelijk geen controle op werd gehouden vanuit het college. Dit signaal werd weggewimpeld. Aanbieders bleken op geen enkele wijze gecontroleerd of getoetst te worden en werden kennelijk zomaar vertrouwd. Inmiddels blijkt in elk geval zorgaanbieder De Zorgdrager [i] frauduleus kan hebben gehandeld.

Volgens het kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG dreigen in de zorg ‘koppelbaaspraktijken’ te ontstaan als gevolg van weeffouten in het nieuwe stelsel. Bij het kenniscentrum hebben inmiddels 70 gemeenten aangeklopt voor hulp bij complexe fraudemeldingen. Die kunnen zijn: het cashen van niet geleverde zorg, waar mensen wel recht op hebben tot zelfs criminele netwerken die complete instellingen beheersen en voor elke cliënt een PGB incasseren dat in eigen zak wordt gestoken.

Wij vonden en vinden dat er sprake was van een kennelijke grote naïviteit bij het college en dat het maar de vraag is of De Zorgdrager de enige fraudeur is. Dat betekent dat niet alleen de gemeente(n) zijn bedrogen, maar ook kwetsbare cliënten niet of slecht zijn behandeld en zelfs in een aantal gevallen onder druk zijn of worden gezet. Wij willen weten of het c

ollege nu wel de ernst van de situatie inziet en iets gaat doen. Bijvoorbeeld: creëer de mogelijkheid anoniem te melden bij een vertrouwenspersoon, enquêteer steekproefsgewijze cliënten en stel met de regio een normering in.

http://www.telegraaf.nl/dft/geld/gezin-zorg/28395539/__Invallen_wegens_pgb-fraude__.html

[i] De Zorgdrager is een instelling met 43 licht verstandelijk beperkte jongeren, ex-verslaafden, tienermoeders of jongeren met psychiatrische- of gedragsproblemen. De organisatie huurt panden in Arnhem, Nijmegen, Ede en Groningen. Vervolgens wordt er woonruimte doorverhuurd aan cliënten. Volgens cliënten en personeel zou Telgt al maanden geen huur en loon hebben betaald. Het personeel heeft zich daarom massaal ziek gemeld.

Gefraudeerd

De cliënten en medewerkers van De Zorgdrager zeggen dat er gefraudeerd werd met pgb-geld, het persoonsgebonden budget dat patiënten aan zorg mogen besteden. De Zorgdrager zou dit geld hebben geïncasseerd, maar zou vervolgens veel minder zorg hebben geleverd dan beloofd. De gemeente Arnhem zegt ernstige signalen te hebben gekregen van fraude en doet onderzoek. Ook zorgverzekeraars VGZ en Menzis hebben een onderzoek aangekondigd. Daarnaast loopt er nog een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Luister naar het interview met Lea Manders door RTV Arnhem: