Het is alweer maanden geleden, dat de motie van Arnhem Centraal is aangenomen om de kosten en consequenties van nascheiding van plastic- en restafval te onderzoeken. Dat houdt in dat papier, GFT, glas en textiel net als nu vooraf gescheiden worden, maar dat restafval, plastics en blik samen in een zak gaan en achteraf bij de afvalverwerker worden gescheiden. Dus er wordt niet meer per zak betaald en de containeropening gaat weer naar 60 liter.

Arnhem Centraal heeft al bij het raadsvoorstel voor de invoering van Diftar jaren geleden aangegeven nascheiding de beste optie te vinden, omdat het veel onhygiënische toestanden voorkomt en comfortabeler is voor onze inwoners. Scheiden vooraf is wel eenvoudig voor mensen met ruimte, maar zeer complex en onhygiënisch voor mensen die klein(er) wonen.

Eindelijk is het resultaat van het onderzoek er nu. Het blijkt zo te zijn dat nascheiden ongeveer even duur is als Diftar. Nascheiden zou betekenen dat iedereen weer hetzelfde tarief betaalt en niet langer per zak. Dat kan wat onvoordeliger uitpakken voor de goede afvalscheider, maar voor ons staan het belang van hygiëne, een schone stad en een goedwerkend systeem voor iedereen voorop! Daarnaast verhogen alle afvaldumpingen de kosten voor afvalinzameling.
De conclusie van het onderzoek is, dat overschakelen op nascheiden vrij probleemloos mogelijk is zonder veel extra kosten. Wij gaan ervoor!

Arnhem Centraal vindt dat deze optie ook moet worden toegevoegd bij de informatievoorziening rond het referendum rondom diftar in maart. Er komt een stemwijzer die het college ook de mogelijkheid zou kunnen geven te toetsen hoe nascheiding bij de Arnhemmer ligt.