Het college: “De verwachting is dat Arnhem de komende jaren nog flink zal groeien. De ambitie is daarbij om de groene omgeving te behouden en vooral de bestaande stad te verdichten. De effecten van de klimaatverandering zullen hierdoor nog verder worden versterkt. Ook zal het aandeel oudere bewoners toenemen, waardoor de kwetsbaarheid voor hitte van de Arnhemmers groeit. We staan dus voor de uitdaging om de stad te verdichten en tegelijkertijd klimaatbestendig te maken en leefbaar te houden terwijl de bevolking groeit en vergrijst.”

Arnhem staat nog heel wat te wachten. Er moet gebouwd worden en er zijn fracties die vooral hoogbouw als oplossing zien. Maar ja, uit de resultaten van ‘meedenken in Arnhem’ (https://www.arnhem.nl/meedenken) blijkt dat Arnhemmers hoogbouw misschien wel zien zitten, maar ze willen er zelf niet in wonen. De meeste Arnhemmers willen een eigen tuintje! En dat ondanks het feit dat bijna 50% van de Arnhemmers alleenwonend is. Arnhem Centraal wil dan ook zeer terughoudend omgaan met hoogbouw en zeker met massale anonieme flats, waar de sociale cohesie problematisch is. Daarom zijn wij blij met het niet doorgaan van het bouwen van een aantal hoge flats in Malburgen, omdat het bouwen van een ondergrondse parkeergarage te duur bleek.

Wel hebben wij een (aangenomen) motie ingediend om Arnhemmers te helpen met het vergroenen van hun tuinen. Waarom verstenen mensen die tuinen zo massaal en bouwen zij ze vol met grote veranda’s of schuren? Dat alles werkt verstenend en verhittend. Wat hebben Arnhemmers nodig om te vergroenen? Door onze motie gaat de wethouder dit onderzoeken, zodat we kunnen bezien wat mensen tegenhoudt.