Arnhem Centraal wil een betaalbaar afvalsysteem, dat draagvlak heeft en zoveel mogelijk comfort biedt voor alle inwoners. Er komt in maart een referendum waarbij de stad voor of tegen Diftar kan stemmen.

De uitslag zal echter altijd een deel van de Arnhemmers tekort doen. Er zijn mensen die geld besparen met Diftar, maar er zijn ook veel mensen voor wie het een onmogelijk en onhygiΓ«nisch systeem is. De vervuiling van de stad is op veel plekken toegenomen na invoering van Diftar.

Arnhem Centraal zal tijdens het referendum TEGEN Diftar stemmen, omdat het systeem vooral ongunstig is voor mensen in kleine(re) woningen.

Nascheiden biedt oplossingen
Arnhem Centraal heeft zowel in 2019 als 2020 een motie (voorstel) ingediend om de kosten en mogelijkheden voor nascheiden uit te zoeken. De motie werd in 2019 niet en in 2020 wel gesteund door een raadsmeerderheid. De uitkomsten van dit onderzoek zijn eind januari in een raadsbriefΒ gepubliceerd.

Nascheiden houdt in dat zoals nu papier, GFT, glas en textiel vooraf worden gescheiden. Maar bij nascheiding mag je plastics, blik en restafval in één zak aanbieden. Bij de afvalverwerker wordt vervolgens de nascheiding van plastic, blik en restafval gedaan. Dit blijkt ongeveer even effectief te zijn als het vooraf scheiden van nu en ook ongeveer even duur. En in elk geval is het systeem niet ingewikkeld en dat is ook van groot belang. Geen gedoe in huis meer!

Voor Arnhem Centraal is het duidelijk dat nascheiding het beste systeem is voor stad als geheel. We hebben vragen gesteld aan de wethouder om te bezien of zij wil peilen of dit systeem wΓ©l draagvlak heeft. Het referendum zelfΒ  blijft een JA/NEE keuze voor of tegen Diftar.

Een combisysteem?
Als Diftar na het referendum toch blijft, dan zullen in elk geval een aantal containers in wijken een grote opening van 60 liter krijgen. Dit gebeurt ook n.a.v. een door ons ingediend voorstel, dat is aangenomen. Dus dat zal in een aantal gevallen verbetering(en) en meer mogelijkheden geven, ook voor grotere stuks restafval.

Arnhem Centraal heeft daarnaast de wethouder gevraagd of er ook keuzemogelijkheden zijn, zodat buurten of wijken kunnen kiezen voor hun eigen systeem: Diftar of nascheiden.

Arnhem Centraal maakt zich sterk voor een haalbaar, betaalbaar en optimaal afvalsysteem!