????? ???? ?? ?????? (?? ?????? ????????? ?????????????),
De horeca staat er ook in Arnhem heel slecht voor en we zijn blij met de aandacht van diverse partijen die ook vragen hierover hebben ingediend. Hierbij ter verduidelijking de vragen zoals deze door Wim Spruijt op 16 december 2020 namens Arnhem Centraal aan het College zijn gesteld. Tevens daarbij de reactie van het College.
Hoewel de vragen in eerste instantie gericht waren op de acute nood van de starters in de horeca is de olievlek van noodlijdende bedrijven natuurlijk inmiddels ruim uitgebreid naar ook de al voor 2020 bestaande groep bedrijven. Met ingrijpende gevolgen voor de onderneming, ondernemer en personeel.
Wij zijn gelet op de slotreactie van het College zeer benieuwd waar de beloofde inspanningen toe hebben geleid en wat er nog te verwachten valt. Mede gezien de niet altijd positieve reacties die ons bereiken over de behandeling door het Ondernemersloket. Afwachten is geen optie. Ondersteuning is nu nodig!

Hierbij ?? ?????? ???ย ?? ???????? ???? en de reactie:

In deze voor de horeca waanzinnig moeilijke en helaas nog steeds onzekere tijd staat voor menig horecaondernemer het water tot voorbij de lippen en voor het personeel de baan op de tocht. Gelukkig is er vanuit de overheid beperkte steun geregeld. Maar zo blijkt, niet voor de horecahelden die in 2020 effectief gestart zijn. Ook al is het start of overnameproces al eerder begonnen. Zij krijgen vanuit de Rijksoverheid geen enkele financiรซle steun en zo dreigen er vooralsnog ca. 10 Arnhemse horecaondernemingen voor wie dit geldt tussen wal en schip in de Rijn te vallen. En het personeel alsnog de baan te verliezen.

Wij hebben daarom de volgende vragen aan het college

  1. Is het college bekend met deze problematiek en weet het college hoeveel Arnhemse horeca ondernemingen dit daadwerkelijk betreft?
  2. Is het college het met de fractie van Arnhem Centraal eens, dat door de beperking in de toekenningsregels omtrent o.a. de NOW en TVL, de salarisbetalingen van personeel en de continuรฏteit van normaliter kansrijke startende ondernemingen nodeloos in gevaar worden gebracht?
  3. Is het college bereid op korte termijn te onderzoeken in hoeverre er voor deze groep alsnog financiรซle steun te realiseren is?

??????? ??? ??? ???????;
De heer Spruijt (Arnhem Centraal) stelt vragen over de financiรซle nood van horecaondernemingen die in 2020 zijn gestart. Wethouder Van Dellen reageert, dat het college bekend is met de problematiek, dat er periodieke gesprekken plaatsvinden met de horeca en dat er van ongeveer 10 tot 15 bedrijven meldingen bekend zijn. Het college heeft al regelingen, zoals uitstel van belastingen, lopen en daar wordt via het bureau Zelfstandigen ook aandacht voor gevraagd. Indien zelfstandigen buiten die regelingen vallen probeert het college via het Rijk de financiรซle steun te verruimen.