HOE VEEL ZAKKEN HEB IK EIGENLIJK INGELEVERD OF BEN IK DE PINEUT?
Een paar weken geleden werd Lea Manders gebeld door een wat wanhopige oudere dame van 80 jaar, die er niet uitkwam met het huidige Diftar-systeem. Ze vertelde dat ze een heel klein inkomen heeft en dat voor haar elke euro van belang is. En nou liep ze er tegenaan dat ze niet wist hoe ze kon zien hoeveel zakken ze inmiddels had gestort. En wat het zou gaan kosten qua eindafrekening. Ook gaf ze aan dat de klep van de container heel zwaar was en dat ze vreesde dat ze moest betalen zonder de zak erin te hebben gedaan.

VRAGEN EN ANTWOORDEN
Lea is hierover vragen gaan stellen, want deze mevrouw zal ongetwijfeld niet de enige zijn met deze zorgen. Na een aantal weken kwam het antwoord. Ouderen konden best aan anderen vragen om voor hen te kijken. Tja….dat hadden we zelf ook al bedacht, maar het is niet fijn om je (nog) afhankelijker te voelen. Gelukkig is het ook mogelijk op verzoek een overzicht per kwartaal op te vragen. Als de ondergrondse container binnen 8 seconden voor meer dan de helft wordt geopend, dan pas wordt de 80 cent afgetikt. Mevrouw was opgelucht. Gelukkig was ze nog helder van geest, want als je dat niet bent dan kan je maar zo ‘de pineut worden’ van een ontoegankelijk systeem. Het staat ook niet in de afvalwijzer. En ook is niet bekend wanneer een nieuwe versie van de afvalwijzer komt. Het staat inmiddels wel op de gemeentelijke website. Mooi, maar voor deze groep ontoegankelijk.

MOGELIJKHEDEN TOT KWIJTSCHELDING AFVALSTOFFENHEFFING
Lea heeft deze dame alles uitgelegd en ook het meldnummer van SUEZ gegeven voor vragen en meldingen. En ook wees ze mevrouw op de mogelijkheid voor de aanvraag van kwijtschelding van de afvalstoffenheffing voor mensen met lage inkomens. Mevrouw was blij met deze informatie!

Gerelateerde berichten