Elke Arnhemmer weet dat je je ogen flink de kost kunt geven tijdens een rondgang door de stad. Tot in de verste uithoeken kun je je laten verrassen door natuurschoon, openbare kunst of bijzondere architectuur. Soms kom je ook wel eens iets tegen waarvan je helemaal niet wist dat het er was, of wat je misschien al vergeten was. Zulke pareltjes maken steden aantrekkelijker, frivoler, brengen wat reuring en zetten aan tot nieuwsgierigheid.

Stichting Stadsschoon Arnhem bracht een van deze verborgen parels onlangs voor het voetlicht. Het monumentale viaduct over de Cattepoelseweg/Apeldoornseweg in Arnhem-Noord, het viaduct met de vier kenmerkende koepels (die met een beetje fantasie aan olifanten doen denken) wordt op dit moment gerestaureerd. Voor het evenement Sonsbeek β€˜93 zijn de plafonds van deze vier koepels door de Duitse kunstenares Christine Assmann beschilderd, en vervolgens door bijna iedereen vergeten. Maar ruim een kwart eeuw later zitten ze er nog, de mysterieuze afbeeldingen van allerlei gebouwen, haast stiekem verborgen voor het oog van de argeloze voetganger.

Piet van Dijk, voorzitter Stichting Stadsschoon Arnhem: β€œAlles wat je verwaarloost vervalt uiteindelijk. Onderhoud van kwetsbare objecten dien je te waarborgen, ook in tijden waarin de focus begrijpelijkerwijs op andere zaken ligt. Schilderingen zoals deze zouden van cultuurhistorische waarde voor de stad kunnen zijn, maar zijn nu verwaarloosd”.

In deze tijd waarin het leven voor velen onvoorspelbaar verloopt is Arnhem Centraal van mening dat we ook de kleine, minder zichtbare leuke dingen van het leven moeten blijven koesteren. Op dit moment wordt het viaduct onderhouden. Dus is dit het uitgelezen moment om de gemeente te vragen de schilderingen te behouden, te conserveren of te restaureren, en ze zo voor alle Arnhemmers, voorbijgangers en toekomstige generaties te kunnen behouden. Daarbij hoort ook de vraag of de gemeente bereid is de cultuurhistorische waarde ervan te (laten) onderzoeken. Verborgen pareltjes van de stad horen immers bij ons culturele erfgoed, iets wat Arnhem Centraal graag beschermd.

Op 13 januari stelt Peter Verdijk deze vragen namens Arnhem Centraal aan het college

Gerelateerde berichten