Het debat over het verdwenen discriminatierapport heeft geleid tot een crisis en breuk in de coalitie. Arnhem Centraal heeft tijdens het debat onder andere het volgende uitgesproken: Het college is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de ambtelijke organisatie. Het rapport en de achterliggende stukken lezende kreeg onze fractie de indruk dat het college de controle over de ambtelijke top behoorlijk is kwijt geraakt of in deze periode nooit heeft gehad. En dit is dan nog de beste versie van het verhaal, als wij daarbij uit willen gaan van de oprechtheid van de betrokken wethouders.

Arnhem Centraal heeft geconcludeerd dat de betreffende wethouders niet alert genoeg zijn geweest en kennelijk niet in control. De fractie van Arnhem Centraal heeft zich vervolgens laten overtuigen door hun spijtbetuiging en heeft zich bereid getoond weer te bouwen aan vertrouwen. Dat vonden wij vooral belangrijk, omdat de coronacrisis een zware wissel trekt op de stad. Wij wilden een bestuurscrisis voorkomen.
Wat de raadsleden van Arnhem Centraal niet wisten is dat de coalitiepartners kennelijk niet op de hoogte waren van elkaars stemgedrag. Daardoor werd het steunen van de motie van wantrouwen door de fractie van D66 een (al langer lopende) vertrouwenskwestie. Dit leidde nu tot een breuk. Een breuk die door onze fractie niet te voorzien was en die niet te lijmen blijkt.

De vorige coalitiebreuk in het voorjaar van 2019 was een complexe crisis. Met VVD en D66 aan de ene kant en GroenLinks en PvdA aan de andere kant. Arnhem Centraal heeft toen geen behoefte aan collegedeelname gehad, omdat we het een ‘wespennest’ vonden. We stelden dat de vier grootste partijen er met elkaar uit moesten komen. Hetgeen toen ook is gelukt.

De volgende stappen
Arnhem Centraal heeft een eerste positief oriënterend gesprek gehad met GroenLinks, VVD en PvdA. We voelen de verantwoordelijkheid om dit laatste jaar voor de verkiezingen ons erop te bezinnen om mee te werken aan een stabiel stadsbestuur. Collegedeelname zou voor Arnhem Centraal in dit geval voor de tweede keer zijn, want in de periode 2002-2006 heeft Arnhem Centraal (toen nog Zuid Centraal) deelgenomen aan het college en zich daar vooral ingezet voor het opzetten van het Wijkgerichte Werken en het project BuitenGewoonBeter om de verloederde buitenruimtes aan te pakken. Er is toen veel tot stand gekomen en ook in de jaren erna!

Wij gaan verder in gesprek met de drie mogelijke partners om te kijken of we eruit kunnen komen, zodat Arnhem Centraal haar eigen kleuring kan inbrengen in deze coalitie.
Belangrijke punten voor ons zijn:
• Burgerparticipatie nu een zeer brede basis te geven door tot een stadsagenda te komen; structureel uitgebreid raadplegingen te doen in de gehele stad en/of in bepaald wijken; de referendumverordening te moderniseren, zodat inwoners hun eigen vragen kunnen voorleggen in een referendum of preferendum; bewonersoverleggen structureler te betrekken en meer mogelijkheden tot sturing te geven bijvoorbeeld over de wijkbegroting en wijkplannen; een vrijdagse digitale weekbrief in begrijpelijke taal waardoor iedereen kan zien wat er in de raad voor ligt en wat er behandeld is. Met tevens gemeentelijk nieuws en een open agenda waarin iedereen activiteiten kan aankondigen in de stad.
• Na de verkiezingen komt er een stadsakkoord naast een (beknopt) coalitieakkoord, zodat we met de inwoners als partner mooie slagen kunnen maken als stad.
• Een klachtenmanager, zodat elke klacht/vraag persoonlijk en correct wordt afgehandeld.
• De mogelijkheden bezien om de “kraakwagen” weer door de wijken te laten rijden.
• Optimalisering dienstverlening en communicatie.
• Burgerforum instellen als klankbord voor de gemeenteraad.
De vorige coalitie maakte de afspraak werk te maken van de aanbevelingen van het rapport Frissen om de raadscultuur te verbeteren. Daar is weinig mee gebeurd. Onze fractie wil kijken naar de mogelijkheden om dit samen in het laatste jaar alsnog te doen.

Het proces
Voor Arnhem Centraal is het ook van belang dat de leden zich herkennen in de afspraken, dus zij zullen dit voorgelegd krijgen. Daarnaast lanceert de fractie binnenkort de ARNHEMSE STADSAGENDA en nodigt iedereen uit om input te leveren.

Of Arnhem Centraal deel gaat nemen aan de coalitie of niet… we hopen op de voortzetting van een prettige en vruchtbare samenwerking met alle Arnhemse fracties.

Gerelateerde berichten