Woensdag  3 maart was er een belangrijk debat over de nieuwe Omgevingsvisie vanwege de nieuwe omgevingswet . Deze wet heeft als doel het eenvoudiger te maken om vergunningen aan te vragen en te verlenen, maar wel met tegelijkertijd een goed betrekken van de omgeving. Partijen die deelnamen gaven een pitch over hun visie op Arnhem voor de toekomst. Bijgaand de tekst die Lea Manders uitsprak.

PITCH – Arnhem, onze stad
Als Arnhem Centraal denkt aan Arnhem, dan denken wij aan een middelgrote provinciestad met als kwaliteit het vele groen in Noord en in Zuid en daarnaast aan het levendige centrum. Ook in 2040 hopen wij deze kwaliteiten te behouden, net als vele stadsgenoten, die ook uitspreken de kwaliteit van de buurt te willen behouden, gezien de uitkomsten van het onderzoek. Dus eventueel inbreiden moet zeer zorgvuldig gebeuren.

Waar moet Arnhem naartoe in de toekomst? Er zijn fracties die meer hoogbouw willen. Maar wie willen daar wonen? De meeste Arnhemmers, ook alleenwonenden, zo blijkt uit meerdere onderzoeken, willen een tuintje. Goedkope hoge volle flatgebouwen werken een gebrek aan cohesie in de hand. Veel moeite moeten doen om buiten te komen zorgt voor minder beweging en dus meer obesitas. Het groen moet uitnodigend om de hoek liggen en niet in verre buitengebieden waar je met moeite kunt komen. Men wil ook graag voedselprojecten in de wijk. Alle vergroening steunen wij. Mensen worden gewoonweg niet gelukkiger door verstening en verhitting. Laten we dus ook de Arnhemse principes voor hoogbouw in ere houden, zodat we uiterst zorgvuldig met hoogbouw om blijven gaan. Wel pleiten we voor meer mogelijkheden tot ontmoeten en meer horeca, terrasjes en gezelligheid in de wijken om de wijk levendig te houden of krijgen en elkaar beter te kennen.

Arnhem Centraal vindt het wel van belang dat we appartementencomplexen van kwaliteit bouwen, met name voor ouderen en doelgroepen die dit echt willen. Laten we vraaggericht bouwen.

Laat Arnhem een stad blijven van vooral laagbouw met tuinen. Maar dan wel groene tuinen en geen tuinen die vol geplempt zijn met stenen en aanbouwen, die soms het leefplezier van de buren vergallen.

Last but not least willen we duurzame vormen van burgerparticipatie en mee kunnen besturen benoemen. De moderne inwoner is deskundig, hoog opgeleid en betrokken. Dat zien we ook gezien de aantallen deelnemers aan het Digipanel en aan de meedenk site. Moderne technieken maken dit laagdrempelig mogelijk. Laat de gemeente de partner van de inwoners zijn.