Afgelopen vrijdag  12 maart heeft het eerste onderhandelingsgesprek plaats gevonden van Arnhem Centraal met GroenLinks, VVD en PvdA. Dit gesprek verliep in een prettige en constructieve sfeer.
Er zijn vooral voorstellen besproken om de burgerparticipatie en de communicatie met de stad te bevorderen.
Volgende week gaan we verder. Als het onderhandelingsdocument klaar is wordt dit aan onze leden voorgelegd, evenals de kandidaat die wij als wethouder mogelijk leveren.

Onderstaand de verklaring die Lea Manders uitsprak  bij het debat ter verantwoording van de coalitiebreuk:
Twee weken geleden zijn door de affaire rondom het discriminatierapport de panelen in de Arnhemse raad onverwacht gaan schuiven. We hebben al ergens de suggestie langs zien komen dat wij een slimme strategie gevoerd zouden hebben om  te kunnen komen tot deelname aan de coalitie. Ik moet u teleurstellen: dat is niet het geval geweest.
De wethouders van Dellen en Louwers hebben steken laten vallen. Daar hebben wij kritisch op gereageerd. We zitten in een crisis en pandemie. Daarom wilde Arnhem Centraal de (toenmalige) coalitie de kans geven het werk het komende jaar tot aan de verkiezingen af te maken, waardoor wij de motie van wantrouwen niet hebben gesteund.

Er zijn een aantal oppositiepartijen geweest die veel met elkaar hebben samengewerkt om de doofpot te onthullen. Dat hebben zij succesvol en goed gedaan. Nogmaals onze complimenten. Als Arnhem Centraal zijn wij overigens niet bij deze overleggen betrokken geweest. Ook niet bij overleggen van de coalitie. Onze fractie heeft de eigen waarneming en het eigen gevoel laten spreken en gaat als consequentie verantwoordelijkheid niet uit de weg.
Het was voor ons wel een verrassing om te zien dat D66 de motie van wantrouwen tegen wethouder Louwers steunde en dat dit kennelijk niet met de coalitie was besproken. Nou gaan wij uiteraard niet over de vorm waarin deze samenwerking wel of niet gegoten was, maar blijkbaar bracht de ontstane situatie een bom tot ontploffing, die nu leidt tot een nieuwe situatie.
Arnhem Centraal heeft bij de eerdere coalitiebreuk in mei 2019 weinig animo gehad om toe te treden tot de coalitie. Wij vonden dat een coalitie die min of meer gelijkdelig in tweeën brak ook door de coalitie zelf opgelost moest worden in het belang van de stad. En dat gebeurde ook. Daar werd ook de duidelijke afspraak gemaakt dat er aan de slag gegaan zou worden met het rapport Frissen en daarmee ook de raadscultuur. Het is jammer dat dit niet is gelukt. Mogelijk is de tijd daar nu wel rijp voor.
Gezien de onderlinge sfeer tussen en gezien de houding van de drie coalitiepartners heeft Arnhem Centraal nu wel het vertrouwen dat het interessant is om serieus te gaan onderhandelen. Maar onze leden zullen ook hun zegje erover moeten doen.

Als laatste wil de fractie benadrukken dat een van de grote winstpunten van deze raadsperiode is, dat de coalitie- of oppositierol minder van belang is. We gunnen elkaar op een duale manier successen en controleren het college. Wat ons betreft verandert dat niet en blijven we als raad goed samenwerken.

Gerelateerde berichten