Tijdens de wijkbijeenkomst in Het Spijkerkwartier spraken we met betrokken bewoners over de sterke punten en uitdagingen in de wijk. Met maar liefst 550 actieve vrijwilligers en een rijk scala aan initiatieven wordt de typische hubs-wijk vaak gezien als een voorbeeld in Arnhem – onterecht volgens de bewoners – omdat iedere wijk uniek is in haar eigenschappen, dynamiek en problemen. Ook hier blijft er behoefte aan meer cohesie en samenwerking om de verbinding tussen de 6800 inwoners verder te versterken.

𝗘𝗲𝗻 𝗦𝗮𝗺𝗲𝗻-𝗹𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴
De Spijkerbrigade speelt een belangrijke rol als contactpunt en organisator en ervaart een fijne relatie met de gemeente, maar soms voelen bewoners barricades in die samenwerking. “We willen niet steeds opnieuw ons verhaal vertellen,” of “we voelen ons niet gehoord” vertellen verschillende bewoners. Met participatie is over het algemeen niets aan de hand, maar aandacht is nodig voor de uitvoering. Hoewel gemeentelijke informatie goed te vinden is, is het veel en blijft er ruimte voor verbetering. Toch laten successen zien dat participatie wél werkt, zoals de naar voren gehaalde renovatie van de Driekoningenstraat.

Ook inspirerende voorbeelden zoals Germa en haar groep, die al fietsend afval opruimen, tonen de kracht van betrokkenheid. Het enthousiasme van bewoners motiveert anderen, wat ook te zien is bij mooie initiatieven zoals Arnhem Schoon. Bij Arnhem Centraal hebben we respect voor de betrokkenheid van deze bewoners ondanks de gevoelde barrières. Daarnaast werkt de wijk via DeBlauweWijkEconomie aan een duurzame leefomgeving, waarbij aantoonbaar met een impactmeter verandering zichtbaar is. Dat motiveert.

𝗚𝗿𝗮𝗳𝗳𝗶𝘁𝗶
De werkgroep GevelSchoon blijft werken aan het aanpakken van graffiti. Het blijft een uitdaging, maar kleine stappen worden gezet door projecten en betrokken inwoners. Arnhem Centraal blijft hier aandacht voor vragen en ondersteunen waar mogelijk. Zo zien we hoe Street Art de Velperpoort zal verfraaien.

Ook kregen we een korte tour door de wijk, om de overlastlocatie van het laden en lossen te zien. Hier liepen we ook langs de geboorteplek van historische Arnhemmer H.A. Lorentz en het bloemkoolveld van zijn vader.

We zijn dankbaar voor de gastvrijheid van Het Spijkerkwartier, en we bedanken de bewoners voor hun inzet. Duidelijk komt naar voren dat de gelijkwaardige houding tussen overheid en inwoners en ruimte voor innovatieve activiteiten belangrijk zijn. Betrokkenheid leidt tot verandering, en tot verbetering. Zoals de Spijkerbrigade vertelde: “𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗿𝗮𝗮𝗶𝘁 𝗲𝗿𝗼𝗺 𝗵𝗼𝗲 𝗷𝗲 𝗺𝗲𝘁 𝗲𝗹𝗸𝗮𝗮𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻𝗹𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴 𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁.”