De AKUfontein is een bijzonder gemeentelijk en rijksmonument en kunstwerk, dat er al jaren verloederd bij ligt. Het monument bestaat uit de fontein inclusief bassin, kunstwerk en de bijbehorende pleininrichting. Het monument wordt gelukkig gehandhaafd, maar ziet er niet uit.

De opdracht van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) aan architect Henk Brouwer voor hun 50-jarig bestaan in 1961 was o.a.: het creëren van een ontmoetingsplaats voor de burgers van Arnhem.”
Dit jaar wordt de Slag om Arnhem uitgebreid herdacht, omdat het 75 jaar geleden is. Het monument heeft te maken met oorlog en de wederopbouwperiode na de oorlog en verdient het snel aangepakt te worden.
Als oorlogsveteraan was de beeldhouwer Tajiri één van de bevrijders en diende in de 442nd Regimental Combat Team, een bataljon bestaande uit louter en alleen Amerikanen van Japanse komaf. Hij werd in 2011 postuum door president Obama onderscheiden met de Congressional Gold Medal voor zijn rol als oorlogsheld van WO II. Aan de voet van de fontein ligt de kei van de Liberation route van de Slag om Arnhem. Deze geeft de route aan waar langs onze bevrijders door Europa trokken. Voor Tajiri die Nederland in die tijd ook vertegenwoordigde op de Documenta en de Biënnale van Venetië, was dit zijn eerste grote kunstwerk in de openbare ruimte in Nederland. Later sprak hij in de Gelderlander ‘van een gelukkig huwelijk’ doelend op het tot stand komen van het gezamenlijk ontwerp van fontein en kunstwerk.

Arnhem Centraal heeft op 17 april hier vragen over gesteld:

  1. Hoe staat het met een eventuele sloop van de pergola. Klopt het dat de aanvraag voor de sloopvergunning is ingetrokken en is daarmee sloop van de baan?
  2. Welke nieuwe inzichten heeft de gang van zaken rond de gele kubus opgeleverd voor de AKUfontein en de toekomst daarvan?
  3. Is het college bereid zo snel mogelijk te starten met het opknappen van het monument?

Het antwoord van het college was dat binnenkort de evaluatie komt van het project ‘gele kubus’ en dat dan de gemeenteraad keuzes kan maken over de verdere inrichting van het Gele Rijdersplein. We hopen dat de raad terug komt op het eerdere domme besluit, dat we de pergola, onderdeel van het monument, zouden kunnen slopen.

Bij de 75-jarige herdenking van de slag om Arnhem zal het gebied er helaas nog verloederd bij liggen. Wat ons betreft een gemiste kans!

Gerelateerde berichten