Jongerencentrum de Sperwer is al sinds 1978 een begrip in de wijk Geitenkamp en onderdeel van Stichting Rijnstad. “Op de bult” tussen de huizen in een oude kleuterschool gevestigd. Het gebouw ademt historie, met mooie typisch Geitenkampse graffiti’s aangekleed, een genot om er te zijn. Veel tieners en jongeren, in de leeftijd 10 t/m 24 jaar vinden hier dan ook hun plek.

Martijn van Butselaar had namens Arnhem Centraal afgesproken met Xavier (Rijnstad Jongerenwerk). Door hem werd ik welkom geheten en voorgesteld aan de andere jongerenwerkers en vrijwilligers.
Ik kreeg een mooie rondleiding door het gebouw met zijn veel verschillende plekken. Een knutselruimte, een woonkamer, een computerruimte en een studio met disco.

Ieder met zijn eigen functie bijvoorbeeld:
Knutselruimte: veel moederparticipatie en in gebruik door de meidenclub/jongensclub.
Woonkamer: gezellig samen eten en gewoon een woonkamer zijn, veel jeugd op de Geitenkamp woont met behoorlijke families in kleine arbeidershuisjes, dus dan is zo’n lekkere woonkamer een uitkomst.

“Het jongerenwerk heeft veel weg van een ‘grote broer’ zijn”, zegt Xavier me. Is er iets op school, gaan we mee naar school. Zijn er problemen thuis, dan gaan we in gesprek met zijn/haar ouders. Willen ze gewoon “chillen”, kan dat ook.
Verder wordt er veel ondernomen om de jeugd te activeren. Bijvoorbeeld een eigen overkapte ruimte bouwen, muziek opnemen, huiswerkcomputers en een jongerenraad.

Verder gaat Xavier ook veel de wijk in om bij de verschillende hangplekken te kijken en te luisteren. Hangen/chillen hoort ook een beetje bij het volwassen worden, maar mag natuurlijk niet leiden tot overlast.

Al met al een geslaagde middag, deze mensen doen top werk!

Gerelateerde berichten