Een iftar is de maaltijd die moslims tijdens de vastenmaand ramadan nuttigen zodra de zon onder is. Hier mocht ik (Martijn van Butselaar) op uitnodiging van de voorzitter bij aanwezig zijn.
Na een warm welkom door Metin Karakaya, kon ik plaats nemen aan een tafel. Eerst waren er lezingen en gebeden door de Imam, deze werden keurig door mijn tafelgenoten voor mij vertaald. Waarna we met de maaltijd konden beginnen en ik ook wat meer vragen kon stellen.

We waren het al snel over één ding eens : “onbekend maakt onbemind”. Mensen van verschillende culturen/geloofsovertuigingen zouden elkaar meer begrijpen als we wat meer onder elkaar zouden zijn. Ook waren we het eens dat dit natuurlijk geen éénrichtingsverkeer kan/mag zijn.
Een klip en klare oplossing hadden we natuurlijk niet paraat, want anders mochten we het vredesproces van het middenoosten wel begeleiden. Maar een aantal ideeën hadden we wel. Bijvoorbeeld een soort van meet and greet bij MFC’s, waar steeds mensen van verschillende culturen/geloofsovertuigingen iets vertellen hierover.

Na de maaltijd heb ik nog even met Metin Karakaya over de “haatpredikers”gesproken. Hij zei me, en dat gevoel kreeg ik hier ook, dat dat juist hier niet gebeurt. De sociale controle is enorm in zo’n hechte gemeenschap. Radicaliseren gebeurt via het internet.

Al met al een geslaagde en zeer lekkere maaltijd, en bij deze wil ik de Türkiyem Moskee hartelijk bedanken.