De fracties van Arnhem Centraal en de SP hebben naar aanleiding van de onbevredigende antwoorden van het college op de rondvragen van Arnhem Centraal over het verdwijnen van Poli Zuid een debat aangevraagd. Dit debatverzoek wordt inmiddels mede ingediend door de Arnhemse Ouderen Partij, Denk/VA en gesteund door Partij voor de Dieren en D66. Het wordt dan ook mogelijk voor bewoners en andere belanghebbenden om hun mening te geven.

Twee weken geleden werden we onaangenaam verrast door het bericht in de Gelderlander dat het Rijnstate Ziekenhuis het plan had opgevat om de polikliniek in Arnhem Zuid te sluiten over ongeveer 5 jaar. Als deze plannen doorgaan, gaat een zeer belangrijke voorziening uit het zuidelijk stadsdeel verdwijnen. Een sluiting die vele duizenden inwoners uit het zuidelijk stadsdeel en omgeving gaat treffen. Met name patiënten die langdurig met regelmaat de polikliniek moeten bezoeken en daarbij afhankelijk zijn van het openbaar vervoer zullen worden gedupeerd. Er is onder patiënten en inwoners dan ook met veel ongeloof en onbegrip op deze plannen gereageerd. Voor zover zij het weten, want de patiënten zijn door Rijnstate niet op de hoogte gebracht. Ook zij hebben het nieuws via berichtgeving in de media moeten vernemen.

Tijdens de vragenronde van 30 januari is gebleken dat het college van B&W al langer op de hoogte was van de plannen  van het Rijnstate Ziekenhuis. Het college gaf zelfs aan te hebben meegepraat over de sluiting. Wethouder van der Zee erkende, dat het ging om ‘een voornemen, nog geen besluit’ maar gaf tegelijkertijd aan de zaak te willen zien als een ‘voldongen feit’. De gemeenteraad werd ondertussen volledig in het ongewisse gelaten. Het doel van het agenderingsverzoek is om er achter te komen of het college zich voldoende voor behoud heeft ingespannen; hoe en wanneer het college zich heeft ingespannen en waarom de raad niet actief is geïnformeerd toen de plannen van Rijnstate bij het college bekend waren.

Het tekenen van de petitie tegen sluiting is nog steeds mogelijk via https://petities.nl/petitions/behoud-rijnstate-poli-arnhem-zuid?locale=nl