Landelijk was er veel ophef over de lijsten met geldstromen vanuit de zogenaamde “onvrije landen” (bron: NRC), hieruit bleek dat er geldstromen vanuit bijvoorbeeld Koeweit richting Nederlandse moskeeën waren gedaan. En daardoor extremere (salafistische) geluiden mee konden komen. Het is inmiddels bekend dat er geen Arnhemse moskee op deze lijst voorkomt.
Uiteraard vinden wij als Arnhem Centraal ook dat er goed gekeken moet worden naar dit onderwerp. Ook bij ons roept dit namelijk vragen op, bijvoorbeeld :”hoe transparant is de geldstroom, nu?”. Maar in eerste instantie heeft de burgemeester de verantwoordelijkheid naar Arnhem en zijn inwoners, over onderwerpen als deze. Hij moet ons in deze kwestie goed blijven informeren, want zodra de kans bestaat dat er wel invloed is vanuit één van de “onvrije landen”, moeten we hier goed op kunnen anticiperen als bestuur van de stad. Hierin hebben wij nu alle vertrouwen in de burgemeester, want er is ook geen reden geweest om hier aan te twijfelen. We zien dus ook uit naar de stand van zaken, zoals beloofd tijdens de raadsvergadering door de burgemeester.
Verder zouden wij graag zien dat er een informatieve avond wordt ingepland om samen met moskeebestuurders en de verantwoordelijk ambtenaren ons te laten informeren over dit onderwerp, en hoe ermee wordt omgegaan. Zodat iedereen goed op de hoogte is, maar ook dat we onduidelijkheden bij elkaar kunnen wegnemen.
Arnhem Centraal blijft dit onderwerp uiteraard scherp op de voet volgen! Want wij willen graag dat iedere Arnhemmer beschermt wordt tegen excessen. Maar ook hierin willen wij dit graag samen met de Arnhemmers doen, welke culturele achtergrond en geloof dan ook.