Donderdag 22-11-18 was het dan zover het Jongerendebat ging om 18 uur van start. Burgemeester Ahmed Marcouch opende het programma, hij vond vooral de opkomst heel bijzonder : ” Heel bijzonder, dit heb ik nog nooit in het land gezien” . Verder gaf hij aan dat iedereen dit vooral moest zien als leermoment.

Hierna nam jongerenwerker Mahmoud Alzubaidi als gespreksleider het over, hij deed dit ook in maart, en doet dit werkelijk fantastisch. Hij legde de jongeren uit wat de bedoeling was, ook dat hij af en toe de advocaat van de duivel zou spelen om het debat op gang te houden.

Hierna volgde de stellingen, van “burn-out” tot ” ik heb het gevoel dat discriminatie actief wordt bestreden” . Martijn van Butselaar was namens de fractie van Arnhem Centraal aanwezig. Hij was ook aanwezig bij het jongerendebat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. En ook nu weer luisterde hij aandachtig en genoot van de aandacht, de diversiteit en de passie waarmee er gesproken werd.

Een aantal zaken die er voor ons uitsprongen waren:

  • Etnisch profileren, vooral na de arrestaties van de bekende terreurverdachten
  • Dat positieve discriminatie voor de doelgroep zelf ook niet als fijn wordt gezien, maar dat de meesten het wel aangrepen als kans, indien nodig. Quote: ” Ik ben zelf ook zo’n ” die moeten we aannemen” geval, maar ben blij dat ik door hard werken heb kunnen laten zien dat ik het ook in mij heb”.
  • Dat er wel wat eerder mag worden uitgelegd, bijvoorbeeld in groep 8, waar de banen zitten of worden verwacht, voordat je een (verkeerde) studiekeuze maakt.

Mahmoud leidde het debat heel erg goed. Hij was zorgde ervoor, dat zoveel mogelijk jongeren aan het woord kwamen en bewaarde ook de rust in de zaal.

Na een goede en rustige afsluiting, mocht iedereen nog even napraten. Ook hiervan is door Martijn gebruik gemaakt, en heeft hij met een aantal jongeren afgesproken om een keer met ze om de tafel te gaan zitten.

Arnhem Centraal wil de jongerenwerkers van Rijnstad en Presikhaaf University bedanken voor hun inzet en enthousiasme en de aanwezige nog het meest. Wij zijn erg trots en tevreden over deze bijeenkomst.

Tot de volgende keer, bij de jongerencentra of bij het volgende debat.

 

Gerelateerde berichten